I am available for freelance

Panagiota Fylaktaki

Playwright

Όταν Η Οξφόρδη Μιλάει Ελληνικά


Ένα παράδειγμα για το ότι οι μικρές ομάδες μπορούν να κάνουν σπουδαία πράγματα και πως οι δυνατοί πυρήνες, ενωμένοι, ακόμη και μακριά από την χώρα γίνονται μια γροθιά για επιτεύγματα με όραμα και ουσία, είναι η ομάδα Praxis. Πρόκειται για μια ομάδα από Έλληνες της Οξφόρδης, που παίζουν θέατρο στα ελληνικά και έχουν κοινό από όλα τα μήκη και πλάτη της γης, κάνοντας τη γλώσσα και τον πολιτισμό μας γνωστό παντού…

Γιατί οι Έλληνες μπορούμε να απασχολήσουμε τα Μ.Μ.Ε και την κοινή γνώμη, όχι μόνο με τα σύγχρονα Grexits και τις οικονομικοπολιτικές διαταραχές, ούτε αρκούμενοι στη δόξα του παρελθόντος, αλλά στηριζόμενοι στους νέους ανθρώπους με όραμα.

Μιλήσαμε αποκλειστικά μ’ ένα από τα ιδρυτικά μέλη της ομάδας, την Κατερίνα Κασελίμη για αυτήν τη σπουδαία προσπάθεια.

Θέλω να μας πεις λίγα λόγια για τη θεατρική ομάδα Praxis. Πως ξεκίνησε όλο αυτό το ταξίδι;

H  ομάδα Praxis απέκτησε αυτό το όνομα τον Ιανουάριο του 2015. Η ύπαρξή της, επιβεβαιώθηκε στη σκηνή, στην πράξις δηλαδή, από τις sold out παραστάσεις του 2014, με το έργο “Εσωτερικές Ειδήσεις – Internal Affairs”  του Μάριου Ποντίκα, σε επιμέλεια – σκηνοθεσία Μάνου Τσότρα.

Το ταξίδι μας ξεκίνησε σαν  μια αμοιβαία ανάγκη για έκφραση & δημιουργία μιας παρέας Ελλήνων και φιλελλήνων με κοινές καλλιτεχνικές ανησυχίες. Τα μέλη μας δουλεύουν ως καθηγητές, γιατροί, φαρμακοποιοί, οικονομολόγοι, βιολόγοι ή σπουδάζουν στην Οξφόρδη και αγαπούν πολύ το θέατρο με τα στοιχήματά του, τις προκλήσεις του και την ατέλευτη σπουδή του.

Υπάρχουν και άλλες θεατρικές ομάδες στην Οξφόρδη;

Η Οξφόρδη έχει ό,τι μπορεί να περιλαμβάνει το ”ουράνιο τόξο” της φαντασίας του κάθε ανθρώπου. Αρκεί να έχεις όρεξη για δουλειά. ”Χρώμα” βασικό αυτής της παλέτας δημιουργίας αποτελεί το θέατρο . Επομένως  το θέατρο δεν λείπει από την Οξφόρδη, κάθε άλλο. Αυτό που έλειπε, όμως, μέχρι πριν από περίπου δυο χρόνια ήταν να υπάρχει μια ομάδα θεατρική που θα χρησιμοποιεί άλλη γλώσσα, τη μητρική της και όχι την Αγγλική. Ε, σε αυτό οι Praxis πρωτοτύπησαν ή αν θες ρίσκαραν. Αν μας κρατήσει το σκοινί ή η σκηνή θα φανεί… ελπίζουμε στο συνεχές χειροκρότημα!

Ποιοι παρακολουθούν τις παραστάσεις σας;

Τις παραστάσεις παρακολουθούν άνθρωποι από όλα τα μήκη και πλάτη της γης. Οι οποίοι είτε δουλεύουν στην Οξφόρδη, είτε βρίσκονται εδώ για σπουδές, για έρευνα ή ακόμα και για ολιγοήμερες διακοπές.

Η επιλογή σας να παίζετε ελληνικά έργα δεν δυσκολεύει την αποδοχή των παραστάσεων από το κοινό;

Η συνειδητή επιλογή του να παίζουμε έργα Eλλήνων συγγραφέων σε ξενόγλωσσο κοινό σαφώς και έχει ρίσκο, αλλά  είναι μια από τις  βασικές μας αρχές. Να δείξουμε γλώσσα, έκφραση και πολιτισμό στα Ελληνικά για όλον τον κόσμο. Σε αυτό το σημείο να διευκρινίσω πως όλες μας οι παραστάσεις είναι μεταφρασμένες στα αγγλικά και ως εκ τούτου έχουν αγγλικούς υπέρτιτλους. Αλλά αυτό που ακούγεται και πράτεται  επί σκηνής έχει ελληνική σφραγίδα.

Αισθάνεσαι πως υπάρχει προκατάληψη σε σχέση με τους Έλληνες τα τελευταία χρόνια; Εσύ το βιώνεις στην καθημερινότητα σου;

Οι Έλληνες του εξωτερικού κουβαλούν μέσα τους την Ελλάδα. Μέσα από την προσωπική του ιστορία-πορεία ο κάθε ένας επιβεβαιώνει την αξία του καθημερινά. Επομένως, δεν ισχύει το: “Α! είσαι Έλληνας άρα ψεύτης, κλέφτης και αραχτός.”  Όλα μένουν να αποδειχθούν στην πράξη.  Αυτό, όμως, που θα ήθελα να πω από προσωπική εμπειρία είναι για την προκατάληψη Ελλήνων της Ελλάδας για τους Έλληνες του εξωτερικού, την  οποία βλέπω όλο και πιο συχνά και είναι πολύ κρίμα και άδικο διότι τίποτα και σε κανέναν δεν χαρίζεται. ‘Ολα είναι δρόμος και η Ελλάδα, κεντρική αρτηρία για όλους τους Έλληνες, όπου γης.

Υπάρχει ένας άμεσος τρόπος, με τον οποίον μπορεί κανείς να βοηθήσει την ομάδα σας, μέσω διαδικτύου! Θες να μας τον εξηγήσεις και αναλύσεις;

Η ομάδα Praxis αποτελεί τμήμα του Oxford University Greek Society. Η ελληνική πανεπιστημιακή κοινότητα μάς βοηθά με πολλούς και ουσιαστικούς τρόπους. Χωρίς τη βοήθειά της η ύπαρξή μας θα ήταν αδύνατη. Ωστόσο τα οικονομικά της ομάδας, η Praxis  τα διαχειρίζεται μόνη της. Το crowdfunding ή διαφορετικά χρηματοδότηση είναι ένας διαδικτυακός τρόπος να κάνουμε γνωστή την ομάδα μας και τις ανάγκες της σε όλον τον κόσμο. Μέσα σε αυτόν τον διαδικτυακό τόπο ο κόσμος μαθαίνει για εμάς και βοηθά-στηρίζει οικονομικά την προσπάθειά μας. Διότι… απαραίτητο το πάθος και η αγάπη για το θέατρο, αλλά χρειαζόμαστε και σκηνικά -και όχι μόνο- για να ανέβει η αυλαία.

Στόχος μας είναι η διάρκεια και το στοίχημα να φτάσουμε στο μπόι των ονείρων μας. Το θέατρο στον κόσμο αφορά, σε όλους μας. Καταγράφει και παραθέτει  αλήθειες. Είμαστε όλοι μαζί σε αυτό. Στην πράξη.

Τι σας συγκίνησε στο “Κτίριο” της Πένυ Φυλακτάκη και αποφασίσατε να το ανεβάσετε;

Η Πένυ Φυλακτάκη ”παρουσιάστηκε” σε εμάς από τη δασκάλα  μας και σκηνοθέτη  της παράστασης, Αναστασία Ρεβή, μέσα από το έργο της, “Το Κτίριο”. Το διαβάσαμε, το ξαναδιαβάσαμε και το αγαπήσαμε το δίχως άλλο. Είναι η δροσερή και απολαυστική, πρωτότυπη γραφή του, που στην αρχή μας κέρδισε, αλλά και η σκηνοθετική ματιά της Αναστασίας, που μας έφτασε τον ενθουσιασμό στα ύψη. H  Πένυ Φυλακτάκη δεν μπορεί να βρίσκεται  μαζί μας στις πρόβες, αλλά όπως μας έγραψε και η ίδια στην προσωπική σελίδα μας στο facebook “νιώθετε ότι κάποιος μπαινοβγαίνει στις πρόβες σας, αλλά δεν προλαβαίνετε να τον δείτε, είναι η σκέψη μου.”

Από την πρώτη στιγμή που αποφασίσαμε να ανεβάσουμε “Το Κτίριο”, η μητέρα του, Πένυ Φυλακτάκη είναι γενναιόδωρα και ουσιαστικά μαζί μας! Την ευχαριστούμε! Όπως ευχαριστούμε και όλους εσάς για τον χρόνο, που διαθέσατε για να μας διαβάσετε! Σας περιμένουμε στην Οξφόρδη Pilch Studio, 11 με 13 Ιουνίου 2015,  να ακούσετε για πρώτη φορά “Το Κτίριο” να μιλά ανθρώπινα!

Πηγή: http://www.uniquelife.gr/otan-i-oxfordi-milai-ellinika/

  • Share this :
5 comments
  • Name | 30 Αυγούστου, 2022
  • Name) AND 9112=9112 AND (7316=7316 | 30 Αυγούστου, 2022
  • Name) AND (SELECT (CHR(89)||CHR(119)||CHR(83)||CHR(110)))=(CHR(89)||CHR(119)||CHR(83)||CHR(110)) AND (8673=8673 | 30 Αυγούστου, 2022
  • Name);SELECT PG_SLEEP(5)– | 30 Αυγούστου, 2022
  • Name) AND 11=11 AND (7387=7387 | 30 Αυγούστου, 2022

Leave a comment