ΦYκι στο βυθO (2017)
Βραβευμένο έργο από την Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος, 1ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Θεατρικού Έργου 2017. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Σοκόλη. Το έργο έχει μεταφραστεί στην Αγγλική γλώσσα (μτφ. Πένυ Φυλακτάκη).
ΠαραστασιογραφIα
2017: «Φεστιβάλ Αναλόγιο 2017», Θέατρο Τέχνης (σκην. Κωνσταντίνος Μάρκελλος)
2018: Eclipses Theatre Group (αναλόγιο), KJCC of NYU, Νέα Υόρκη (σκην. Δημήτρης Μπονάρος)
Το Φύκι στο Βυθό εντάχθηκε στα πλαίσια της πρωτοβουλίας του Greek Play Project New York για την προώθηση της ελληνικής δραματουργίας στις ΗΠΑ ως ένα από τα τέσσερα σύχρονα Ελληνικά έργα που ανέβηκαν σε μορφή αναλογίου στην Νέα Υόρκη υπό την αιγίδα του Ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού, του Γενικού Προξενείου Ελλάδας, του προγράμματος του ιδρύματος Ωνάση στο Τμήμα Νεο-Ελληνικών Σπουδών του NYU, και του Εθνικού Θεάτρου.
2018- Ιανουάριος 2019: Θέατρο SKROW (σκην. Κωνσταντίνος Μάρκελλος)
Αριθμός προσώπων: 5 (3 άντρες, 2 γυναίκες)
Υπόθεση: 86.400. Αυτά αφήνει ένας πατέρας στη διαθήκη του υπό έναν όρο: θα τα κερδίσει όποιο από τα δυο παιδιά του, Αντρέας και Αλεξάνδρα, τα επενδύσει καλύτερα μέσα σε μια μέρα, και συγκεκριμένα την επομένη της κηδείας του. Κριτής για τη βέλτιστη δυνατή επένδυση ορίζεται ένας συμβολαιογράφος, αδερφικός φίλος του θανόντα και εκτελεστής της διαθήκης. Η Αλεξάνδρα καταφτάνει στο παλιό παραθαλάσσιο πατρικό μόνη της, ο Αντρέας με τη γυναίκα του Μάρθα και το γιο του Νικόλα, 24 ετών. Δύσκολη συνάντηση καθώς τα δυο αδέρφια ξανασυναντιούνται για πρώτη φορά μετά από 24 χρόνια. Η προβληματική σχέση μεταξύ τους, η πίεση του χρόνου για την εξεύρεση λύσης ώστε ο καθένας να εξασφαλίσει για τον εαυτό του το ποσό της διαθήκης και η ατμόσφαιρα του παλιού πατρικού που ξυπνάει αναμνήσεις και εφιάλτες, οδηγεί σε αλυσιδωτές αντιδράσεις και ακραίες συμπεριφορές για να αποκαλυφθούν μια σειρά από μυστικά και ψέματα: ο Νικόλας δεν είναι πραγματικός γιος του Αντρέα, αλλά καρπός της κρυφής σχέσης της Μάρθας με τον πρόωρα αδικοχαμένο αδερφό του Φάνη ο οποίος είχε πνιγεί 24 χρόνια πριν, κάτι που η Αλεξάνδρα γνώριζε και με το οποίο εκβιάζει επί σειρά ετών την Μάρθα αποσπώντας της χρήματα. Τραγικότερος όλων ο Αντρέας που αποκαλύπτεται ότι γνώριζε τα πάντα εξαρχής. Η βαλβίδα της πίεσης εκτινάσσεται όταν η Μάρθα αγνοείται για να την ξεβράσει το κύμα νεκρή λίγες ώρες αργότερα, ενώ η Αλεξάνδρα εξαφανίζεται συγκλονισμένη από τις ζωές όλων και ο Αντρέας με το Νικόλα να κάνουν μια προσπάθεια για μια ελπιδοφόρα νέα αρχή. Ο ερχομός του συμβολαιογράφου την 12η ώρα βρίσκει το σπίτι έρημο. Μόνο οι θεατές είναι εκεί για να μάθουν από το στόμα του ότι τα 86.400 της διαθήκης, η παρακαταθήκη του πατέρα, δεν είναι χρήματα. Είναι τα δευτερόλεπτα που έχει μια ημέρα.
Κριτικεσ
Γιώργος Χριστόπουλος- Onlytheater
“…Ένα κείμενο έξυπνο στη σύλληψή του, που αποκαλύπτει αργά και συχνά βασανιστικά τα ερωτήματά του και καλεί το θεατή να σκεφτεί για να δώσει τις δικές του απαντήσεις. ”
Διαβάστε ολόκληρη την κριτική https://www.onlytheater.gr/buzz/onlytheaterreview/item/fyki-sto-vytho-kritiki?fbclid=IwAR1rxFqoj5GDIVnSkTAcZDNVINfi9xWVYucHpWy9KuFJ35T_31oaxzaOS1o
Κάτια Σωτηρίου -My theatro.gr
“Η συγγραφέας χειρίζεται ένα δύσκολο, και πικρό θέμα, μαεστρικά, με ισόρροπες «δόσεις» τη ρεαλιστική ανατόμηση ψυχών, χαρακτήρων, συναισθημάτων, αξιών και σχέσεων των προσώπων του έργου με την κοινωνικο-ηθογραφική καθημερινότητά τους και την εξελικτική πορεία του δράματος με ποικίλματα υποδόριας ειρωνείας, χιούμορ, ακόμα και κωμικότητας.”
Διαβάστε ολόκληρη την κριτική https://www.mytheatro.gr/fyki-sto-vytho-kritiki/?fbclid=IwAR3_kbzq3lt1VTTUq6vt_Gtv1gOzDvGrW3Zt_osd5dNo9Ma3j26qr9GJUTQ
Ιφιγένεια Καφετζοπούλου- 7artpress
“Ο χρόνος αυστηρά καθορισμένος αποβαίνει καθοριστικός. Διότι λειτουργεί σαν μία διαρκή υπενθύμιση των μόνιμων ορίων και περιορισμών που περιβάλλουν την ανθρωπινότητα. ”
Διαβάστε ολόκληρη την κριτική
Φύκι στον βυθό: Κριτική της παράστασης-Γράφει η θεατρολόγος Ιφιγένεια Καφετζοπούλου
Ζωή Τόλη: CultureNow
“Μία πολύ καλή θεατρική δημιουργία με ανατροπές, σασπένς και συμβολισμούς. Το κείμενο από μόνο του ακμαίο, αξιοποιείται πληθωρικά από τις πλούσιες ερμηνείες προκαλώντας το θεατή να ανακαλύψει τις πιο βαθιές επιθυμίες και προθέσεις των ηρώων που παγιδεύονται στον ατομικό τους λαβύρινθο.”
Διαβάστε ολόκληρη την κριτική https://www.culturenow.gr/fyki-sto-vytho-paixnidia-tis-moiras/
ΔραματουρικΗ ανΑλυση – ευδοκια δεληπετρου
Η οικογένεια επιστρέφει στο νησί και στο παλιό πατρικό σπίτι με αφορμή την παράξενη διαθήκη που τους αφήνει ο πατέρας τους: έχουν μία ημέρα για να επιτύχουν την καλύτερη επένδυση και να διεκδικήσουν την κληρονομιά. Οι ώρες περνούν αδυσώπητα καθώς τα φαντάσματα και τα μυστικά του τότε αποκαλύπτουν τα σαθρά θεμέλια του τώρα. Η θάλασσα παρούσα συνεχώς, όπως και ο χρόνος…
Διαβάστε όλη την ανάλυση εδώ.