I am available for freelance

Panagiota Fylaktaki

Playwright

Συνέντευξη με την Πένυ Φυλακτάκη, συγγραφέα του θεατρικού έργου “Το Όνειρο της Πέππα”

Η σκέψη ξεκίνησε με την πρόθεση να ανέβει στην Ελλάδα μια μεγάλη παραγωγή με ήρωες οικείους που το παιδικό κοινό έχει μεγαλώσει και συνεχίζει να μεγαλώνει μαζί τους. Μπήκαμε έτσι όλοι οι συντελεστές της παραγωγής που ανεβαίνει στο θέατρο Κολοσσαίον στο  ‘ταξίδι’ να μεταφέρουμε έναν ήρωα διεθνούς φήμης, την Πέππα το Γουρουνάκι, στην ελληνική θεατρική σκηνή. Το εγχείρημα ήταν μια μεγάλη πρόκληση συγγραφικά για μένα για λόγους που δεν φανταζόμουν. Η επικοινωνία με την Αγγλική εταιρεία που διαχειρίζεται τα δικαιώματα των δημιουργών της Πέππα με εξέπληξε με την προσοχή στη λεπτομέρεια που έδειχναν για να βεβαιωθούν ότι στο εντελώς καινούργιο θεατρικό έργο «Το Όνειρο της Πέππα» που έγραψα θα υπηρετηθούν οι χαρακτήρες της Πέππα, η κοσμοθεωρία, και η γλώσσα τους στο μέγιστο δυνατό βαθμό, ώστε να ανταποκρίνεται απόλυτα στις προσδοκίες των παιδιών που την γνωρίζουν. Ήταν μια υπενθύμιση για μένα ότι η συνταγή της επιτυχίας έχει να κάνει με τη σοβαρότητα και τη συνέπεια με την οποία συνεχίζεις να χειρίζεσαι αυτό που δημιούργησες.

Σε ποια ερεθίσματα βασιστήκατε για να γράψετε το «Όνειρο της Πέππα»;

Είναι η πρώτη φορά που γράφω θεατρικό έργο για παιδιά και ομολογώ ότι αρχικά ένιωθα ένα φόβο που δεν τον είχα μέχρι τώρα σε κανένα έργο μου, μια αίσθηση ευθύνης απέναντι στα παιδιά διαφορετική από αυτήν που νιώθω απέναντι στο ενήλικο κοινό. Την συγγραφική γραμμή τελικά μου την έδωσε η κόρη μου Κλειώ όταν την ρώτησα γιατί της αρέσει η Πέππα. Η απάντηση ήταν «Γιατί στο παιδικό αυτό δεν φωνάζουν και δεν μαλώνουν ποτέ και όλα τα προβλήματα λύνονται αμέσως». Ήταν ένα λυτρωτικό κλειδί που με βοήθησε όσο τίποτα άλλο να καθορίσω τί ήθελα να αφήσει στα παιδιά το έργο αυτό: μια γλυκιά, ζεστή αίσθηση που περνάει μηνύματα μέσα σε ατμόσφαιρα κατανόησης και αγάπης.

Τι μηνύματα θέλετε να περάσετε με το έργο σας στα παιδιά;

Μάλλον επηρεασμένη από αυτό που ζούμε όλοι τα τελευταία χρόνια, ήθελα να δώσω βαρύτητα στην δύναμη της πίστης, να περάσει στα τρυφερά ακόμα παιδικά μυαλά η πεποίθηση ότι το όνειρο μας μπορεί να γίνει πραγματικότητα αν έχουμε υπομονή και πίστη. Και όπως λέει ο μπαμπάς Γουρουνάκης στο τέλος του έργου: «Τα όνειρα γίνονται πραγματικότητα τη στιγμή που δεν το περιμένουμε αρκεί να μην σταματάμε στιγμή να τα πιστεύουμε!»

Τι είναι τελικά η Πέππα για σας;

Μια συνεργασία-πρόκληση με μια μεγάλη παραγωγή και, όπως λέω σε φίλους, το μεγαλύτερο μου συγγραφικό κατόρθωμα με το οποίο μπορώ να εντυπωσιάσω τις μικρές μου κόρες!

Το θέατρο στην Ελλάδα του σήμερα. Σκέψεις;

Ανάμεικτα συναισθήματα και σκέψεις. Από τη μια ένας βομβαρδισμός νέων παραγωγών, από την άλλη πολύ γρήγορη αλλαγή ρεπερτορίου στην προσπάθεια των θεάτρων να «πιάσουν» τον σφυγμό του κοινού. Από τη μια ένα μούδιασμα καθώς τα πράγματα οικονομικά σφίγγουν, από την άλλη ένας ταυτόχρονος ενθουσιασμός και ανοίγματα για νέα πράγματα. Στα θετικά συγκαταλέγω ότι η εμπιστοσύνη στο νέο ελληνικό έργο είναι πια γεγονός. Είναι μια περίεργη εποχή, θέλει προσεκτικά βήματα και αισιοδοξία. Μπορεί κάλλιστα στο μέλλον να αναφέρονται στην εποχή μας σαν «τη χρυσή περίοδο», όπως κάνουμε εμείς για αντίστοιχες εποχές ανέχειας του ‘50-‘60. Μέσα στην ανάγκη πάντοτε ανθίζει η δημιουργία.

Ποια είναι τα σχέδια σας για το μέλλον;

Δουλεύω δύο θεατρικές διασκευές που μου ανατέθηκαν και ολοκληρώνω ένα νέο δικό μου θεατρικό έργο. Τα σεμινάρια θεατρικής γραφής σε συνεργασία με τη Libron Εκδοτική έχουν ξεκινήσει  -μόνιμα στην Αθήνα πλέον- και περιμένω με πολλή χαρά την ανταπόκριση των μικρών Αθηναίων φίλων στην παράσταση «Το όνειρο της Πέππα», καθώς η παραγωγή κατεβαίνει στην Αθήνα μέσα Δεκέμβρη.

Σας ευχαριστώ πολύ κι εύχομαι καλή επιτυχία σε ό,τι κάνετε.

Κι εγώ ευχαριστώ.

Πηγή: http://filmnoir.gr/2016/sinentefxi-me-tin-peni-filaktaki-singrafea-tou-theatrikou-ergou-to-oniro-tis-peppa

  • Share this :

Leave a comment