I am available for freelance

Panagiota Fylaktaki

Playwright

Aφέθηκα να με οδηγήσουν αμφίρροπες δυνάμεις

Είναι ίσως το μοναδικό θεατρικό έργο που ο ήρωάς του δεν είναι άνθρωπος, αλλά ένα «κτίριο». Αυτός είναι άλλωστε και ο τίτλος του έργου. Για την ιδέα και το πώς προέκυψε το «Κτίριο», που ανεβαίνει στις 11 Ιουνίου στην Οξφόρδη από την ομάδα PRAXIS, γράφει στο artplay.gr η συγγραφέας Πένυ Φυλακτάκη.

Το «ΚΤΙΡΙΟ» γεννήθηκε μέσα στην πιο γόνιμη συνθήκη για έναν συγγραφέα: τη στάση. Στεκόμουν. Σε μια γωνιά της πόλης που την έχω χιλιοπερπατημένη κοιτάζοντας ένα κτίριο που το έχω χιλιοειδωμένο. Όταν στέκεσαι ο χρόνος διαστέλλεται, μπορείς επιτέλους να δεις, να παρατηρήσεις, όταν στέκεσαι μπορείς να νιώσεις την ταχύτητα αυτών που κινούνται. Και το Κτίριο είναι ευλογημένο και καταδικασμένο να στέκεται. Έτσι γεννήθηκε το θεατρικό μου έργο, με ήρωα ένα Κτίριο που ξαναζεί τον έναν αιώνα ζωής του ανάμεσα στους ανθρώπους, τον έναν αιώνα στάσης του στο κέντρο μιας πόλης μέσα σε έναν κόσμο που συνεχώς κινείται. Κινείται όμως;

Η γραφή του Κτιρίου ήταν ένα πείραμα γοητευτικό. Να βρω μια γλώσσα εντελώς ανθρώπινη και καθημερινή, όπως ο κόσμος που περιβάλλει το Κτίριο, εντελώς καινούργια και έξω από τα ανθρώπινα, όπως είναι το ίδιο. Να φτιάξω μια πλοκή που θα κινείται συνεχώς προς τα εμπρός, όπως ο Χρόνος και θα επιστρέφει συνεχώς στην αρχή του κύκλου, όπως η Ιστορία. Να δω το γελοίο μέσα στην ανθρώπινη τραγωδία και το τραγικό μέσα στις ανθρώπινες χαρές, χωρίς να ξεχάσω στιγμή ότι ο ήρωας μου δεν είναι άνθρωπος. Και αφέθηκα να με οδηγήσουν αυτές οι αμφίρροπες δυνάμεις. Η Φυσική λέει πως όταν δύο ίσες αντίθετες δυνάμεις ασκούνται πάνω σε ένα σώμα, αυτό παραμένει ακίνητο. Δηλαδή στέκεται. Στάθηκα λοιπόν. Οι δυνάμεις δεν με άφησαν να μετακινηθώ. Στον Τόπο. Γιατί στον Χρόνο, το ταξίδι ήταν ιλιγγιώδες.

Πένυ Φυλακτάκη

Το ΚΤΙΡΙΟ κυκλοφόρησε το 2014 από τις εκδόσεις ΔΙΓΑΜΜΑ σε συλλεκτική έκδοση από παραδοσιακό τυπογραφείο, και έχει μεταφραστεί στα Αγγλικά και στα Ισπανικά (μτφ. Δημήτρης Ψαρράς- Margarita Sanchez). Ανεβαίνει στις 11 Ιουνίου στην Οξφόρδη από την ομάδα PRAXIS σε σκηνοθεσία Αναστασίας Ρεβή.

Πηγή: https://artplay.gr/theatro/peni-filaktaki-afethika-na-me-odigisoun-amfirropes-dinamis

  • Share this :

Leave a comment